Vasa

Vasa

Vasa, är en stad i Finland. På finska stavas staden Vaasa. Staden har idag kring 67 700 invånare. Fram till 1852 låg Vasa i ett område som idag benämns som Gamla Vasa. Efter att staden förstördes vid en brand den 3 augusti 1852 flyttade man den, 7 km närmare havet till Klemetsö. Kyrkoruinen och det fåtal stenbyggnader som fanns kvar efter branden kan än idag beskådas i Gamla Vasa. Vaasa grundlades av svenskar och än idag finns det många invånare som talar svenska. Dock är Vasa tvåspråkig, finska och svenska. Vasa ligger vackert beläget vid Bottenviken och det är en stad fylld med kultur. Här finns det mycket att se och göra. Varje sommar hålls det bland annat en stor musikfestival här.

Sevärdheter och besöksmål

I Vasa finns det en hel del att se och göra. Bland annat så finns det en mängd olika museer, som är väl värda ett besök. Bland dessa hittar du KUNTSI museum för modern konst, som visar Finlands viktigaste samlingar. Ett annat museum är Stundars museum och kulturcentrum. Här finns 70 byggnader att beskåda med lanthandel, skola, bondgård och hantverkarstugor. Här kan man uppleva hur livet såg ut under 1900-talet på den svensk-österbottniska landsbyggden. Österbottens museum är ytterligare ett museum, som erbjuder mycket att se! Utöver dessa museer finns det självklart flera till som visar hantverk, bleckslagartradition, natur, hembygd och mycket mer.

För dig som gillar djur och natur finns det även natursevärdheter. Upplev en äkta lantmiljö på Aaca Kerttu besöksgård, eller besök Bergö, som är en unik skärgårdsö i kvarken.

Om du gillar historia, så finns det en hel del historiska besöksmål här. Besök Vasa Saluhall, som sedan 1902 erbjudit delikatesser och regionala specialiteter. Annat du kan göra är att vandra Fäbodsstigen, som är en kilometer lång vandringsled med femton gamla fäbodsgrunder. Gamla Vasa, där Vasa låg från början är även det ett besöksmål du inte bör missa. Här finns det ruiner kvar sedan staden brann 1852.

Vasa har även flera kyrkor som du kan besöka. Bland annat Bergö kyrka, Björkö kyrka, Brändö kyrka och Korsholms kyrka.

Andra besöksmål i Vasa är Kvarkens världsarvssten, guidad vandring på Strömsö, Kyrö Distillery company, Orisbergs semester- och kurscenter, Oskars klockgjuteri och Saltkaret – Svedjehamn utkikstorn för att nämna några.

Boka boende i Vasa

I Vasa finns det hotell, sommarhus så väl som camping. Det går även utmärkt att tälta, då det även här är allemansrätt. Om du föredrar bekvämare boenden så finns det hotell i Vasa att boka och det i flera prisklasser.  Bland de hotell som finns i Vasa hittar du Original Sokos Hotel Vaakuna, Cumulus Resort Tropiclandia, Best Western Hotel Vallonia, Hotel Astor Wasa, Hotel Scandic Vasa och många fler!